Değişken Data(Veri) Baskı, Dijital Baskı, Matbaa

Değişken Veri(Data) Baskı İle Verimliliğinizi Turboya Çıkarın

matbaa_dijital_baskı_degisken_baskı_data_veri

Yeni En iyi Uygulama Kılavuzu verimliliğinizi maksimuma çıkarırken ‘PDF/VT’yi nasıl doğru yapacağınızı’ gösteriyor
Hollywood yıldızı Eddie Cantor bir keresinde şöyle demişti “Bir gecede şöhret olmak için 20 yıl çalışmak gerekiyor. Dijital baskıda değişken verinin (VDP) savunucuları son 15 yıldır aynı hisleri yaşıyorlar: teknolojinin zirve noktasına ulaşması ve gerçek potansiyelini bulması biraz zaman aldı.

Ama bu noktaya ulaştığında herşey hızlıca değişti: bugün VDP (Değişken Data Baskısı), tüm kişiselleşmiş bilgilerde, örneğin kredi kartı faturaları ve banka beyanlarından direct postalara ve kişiselleştirilmiş kataloglara, kolej kayıt paketlerinden fotoğraf kitaplarına, çeklerden biletlere kadar neredeyse herşeyde kullanılıyor.

Bu işler, özelleşmiş bileşen araçlarından genel amaca yönelik ve VDP için configure edilmiş tasarım uygulamalarına kadar çeşitli yazılımlarla oluşturuluyor ve yönetiliyor ve dijital production press’in dijital ön ucunu da içeren iş akışlarından geçiyor. Grafik tasarımcılarından pazarlama kampanyası yöneticilerine kadar çeşitli kişiler bu araçları kullanıyorlar.

Sonuçta ortaya çok sayıda kompleks ve sofistike iş akışı çıkıyor. Öyle ki standart hale gelen PDF/X, geleneksel baskı ve print-on-demand (PoD) için hakim teslimat formatı oldu. InfoTrends’e gore, baskı hizmeti sunucularının %85’i VDP çalışmaları için PDF kullanıyorlar. PDF’in bu ön-şöhreti, özellikle modern değişken veri baskı işlerini desteklemek üzere dizayn edilen PDF/VT formatıyla da destekleniyor. PDF/VT sayesinde grafik tasarımcıları ticari baskı ve yayın işinde kullandıkları birçok özelliği tamamlayıcı direct posta ve transpromo kampanyalarına ekleyebiliyorlar. Formata, JDF gibi bir iş biletine bağlanabilecek metadata da dahil, bu sayede daha fazla otomasyonlu işlem ve finishing mümkün oluyor.

PDF iş akışları çoğu zaman sorunsuz çalışıyor. Bununla birlikte VDP işleri daha zengin ve daha kompleks hale geldikçe DFE’nn işlem gücüne daha fazla baskı uyguluyorlar: bir VDP işini dakikada 120 sayfa hızında basmak bir dakikada 120 sayfayı RIP etmek anlamına geliyor. Bir VDP işindeki her türlü hata sadece birkaç milisaniye içinde gerçekleşiyor, ve işin sayfa sayısı arttıkça problem daha büyük ve görünür hale geliyor. 120 ppm hızında yapılan 10.000 sayfalık bir işin her sayfasındaki yarım saniyelik bir gcikme işin tamamına 30 dakika ekliyor; milyon sayfalı büyük bir işte, 5200 ppm hızında sayfa başına saniyenin onda biri ekleniyor ve bu da toplam işlem süresinin 24 saat daha uzaması anlamına geliyor.

Bunun sonucunda, PDF dosyalarını doğru bir şekilde oluşturmak- bunları ‘optimize’ etmek- üretim etkinliği için hayati hale geldi. Hatalı bir şekilde oluşturulan PDF dosyaları baskı hizmeti sunucularını iki şekilde etkileyebilir. Öncelikle ek işleme ihtiyaç duydukları için dijital presler yavaşlıyor, yatırımdan dönüşü (ROI) azaltıyor ve genelde zorlu olan üretim takvimlerini daha da zorlu hale getiriyor. Ayrıca DFE’yi daha pahalı hale getirebiliyorlar çünkü press satıcıları, tüm işler iyi yapılandırılmış olsa gerekmeyecek donanımları da eklemeye başlıyorlar.

Quad Graphics’de medya çözümleri AR-GE yöneticisi Monte Rose VDP matbaacıların karşı karşıya oldukları zorlukları şöyle anlatıyor: ‘Bazen herşeyin istediğimiz zamanda olmadığını hepimiz görmüşüzdür. VDP dosyalarında ise bunu daha sık görüyoruz, çok fazla yazı karakteri, çok fazla katmanı ya da çok fazla görüntüsü olan dosyalar. RIP’in giderek kısalan sürelere uymak için çok etkili çalışması gerekiyor. Çünkü yavaşlarsa iş zamanında bitmez. Seçenekleriniz ekstra RIP süresini programlamak ama bu genelde pratik bir çözüm değil. Ya da bunun yerine dosyaları çeşitli yedek RIP’lere yayabilirsiniz, bu da pahalı olabilir. Ya da dosyayı, ripping’i basitleştirecek şekilde yeniden tasarlayabilirsiniz ama bu da riskli. Ne yaparsanız yapın, son sonuçları etkilemeyeceğini ummalısınız.’

PDF/VT’yi optimize etme adımları
Neyse ki VDP kullanıcıları ve tasarımcıların PDF iş akışını düzene sokmak için uyguladıkları bazı tedbirler var. PDF/VT’yi Doğru Yapın: Problemsiz PDF dosyaları nasıl üretilir kılavuzu, değişken veri baskısına yönelik kolay, güvenilir ve bağımsız bir kılavuz ve VDP baskısıyla ilgilenen herkese faydalı bilgiler ve tavsiyelerde bulunuyor. Grafik tasarımcıları, baskı alımcıları, üretim müdürleri, pres operatörleri, PSP sahipleri ve dijital pres DFE geliştiricileri bu kılavuzun hedef kitlesi arasında.
Ücretsiz olarak edinilebilen kılavuzun editörlüğünü Global Graphics’in Teknoloji Müdürü Martin Bailey yaptı. Bailey, PDF ve PDF/VT geliştiren ISO komitelerinin en önde gelen İngiliz uzmanı. Bu kılavuz VDP sektöründeki çeşitli satıcılarla destekleniyor- DirectSmile, Global Inkjet Systems, HP Indigo, HP Inkjet High-Speed Production Solutions ve Screen. İçerik, satıcılardan bağımsız bu nedenle kılavuz PODi ve Xplor gibi sektörel kuruluşlar tarafından da destekleniyor.

“Eğer devasa bir ihtiyacınız yoksa dijital pres ön ucunuzu aşırı zorlamayın…”
Martin Bailey kılavuzun ana amacının tek basit bir hedef olduğunu söylüyor: eğer devasa bir ihtiyacınız yoksa dijital pres ön ucunuzu gereksiz yere aşırı zorlamayın. Ama tasarımcının istediği görüntüyü elde etmesine kesinlikle bir sınırlama getirilmiyor- sadece tasarımın PDF dosyasına mümkün olan etkili şekilde kodlanması sağlanıyor.’

Kılavuz, VDP projelerinde okuyuculara yardımcı olacak şekilde kolay, pratik ve daha da önemlisi hızlıca uygulanabilir bilgi veriyor. İlk iki bölümde ‘VDP için neden PDF?’ ve ‘Optimizasyon neden önemlidir?’ başlıkları daha az teknik bilgisi olan okuyuculara temel konuları sunuyor. Daha sonra daha detaylı bir yaklaşımla daha teknik detaylara gidiyor ve görüntülerinin optimizasyonu ve şeffaflığın optimizasyonu gibi konulara odaklanıyor.
Martin Bailey, şeffaflık alanında ciddi gelişmeler sağlanabileceğini söylüyor: ‘PDF’de şeffaflık için çok zengin ve esnek destek var. Bu ve diğer özelikleri, üretim baskısında PDF’yi ideal seçenek haline getiriyor. Diğer yandan şeffaf bölgeleri bir PDF’de kompozitlemek, opak bölgelerle çalışmaktan çok daha zor. Örneğin bazı PDF dosyalarındaki görüntülerin arkasında- arkaplan düz siyah da olsa ve gölgeler görünemese bile aslında gölgeler var. Bir PDF’nin içinde neler olduğunu anlamak faydalı olabilir: ‘Diğer yaygın bir örnek ise yüksek çözünürlüklü bir görüntünün çok küçük bir boyutta image’landığında daha fazla işlem gerektirmesine rağmen baskı kalitesinin artmaması.’

Kaynak: http://www.matbaateknik.com.tr/ – www.globalgraphics.com/doPDFVTright

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir