Elek Baskı diye adlandırılan Serigraf Baskının geçmişi çok uzun zamanlara dayanmaktadır. Elek Baskı denmesinin nedeni baskı için kullanılan kalıbının ipek, ipek özelliği gösteren polyester veya metal dokumalardan oluşmasıdır.
Uzun süre solmadan dayanıklı baskı yapabilmeye imkan sağlayan serigraf baskı tekniği ile her türlü malzeme ve yüzeye uygulanabilir. Baskı yapılma tekniği ise ; ahşap ya da metal bir çerçeveye gerilen değişik ipek kumaşının fotofilm emülsiyon denilen bir film tabakasıyla kaplanıp ışıkta pozlandıktan sonra basılması gereken grafik, bu kumaşa bir şablon gibi çıkar. Işığa duyarlı bölgeler suyun yardımı ile boşaltılır ve hassas bir şablon oluşur. Bu şablona kalıp denir. Bir ragle (ağzı keskin bir kauçuk) yardımı ile baskı yapılır.
Serigraf baskı tekniği ile matbaanın baskı yapamadığı kağıt, pvc, saç-alimünyum, polietilen, polipropülen, branda, metalik levhalar, tahta yüzeyler, seramik, kumaş ve cam gibi malzemelere baskı serigrafi ile yapılır. Serigrafi sayesinde devre kartları daha net ve temiz olarak yapılmaktadır. Son yıllarda serigrafi endüstrinin olmazsa olmazları arasına girmiştir.
100 cm x 200 cm büyük ebat baskı imkanı olan Serigraf baskıda solvent ve UV mürekkepler kullanılır, çevreci ve dayanıklığı olduğu için UV mürekkepler tercih edilmektedir.
Aşağıdaki linkte serigraf baskının nasıl yapıldığı ile ilgili videoyu izleyebilirsiniz
Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız